Hová vezethet, ha nem ismered a szabályokat vagy nem tudod bizonyítani az igazad?

 

Előzmények

A történet azzal kezdődött, hogy egy ügyfelünk, nevezzük Mindig Fuvarozunk Kft.-nek, megkeresett minket azzal, hogy egy volt munkatársuk, akitől nem jó viszonyban váltak el, feljelentette őket a Munkaügyi Hatóságnál azzal, hogy megítélése szerint nem megfelelően lettek elszámolva a túlórái.

Konkrétan: NEM számolták el neki a túlórákat.

 

Egy 12 milliós bírság rövid története

Tapasztalataink alapján, ha egy munkavállaló által indított munkaügyi per veszi kezdetét, akkor a Bíróság az esetek legnagyobb részében a munkavállalónak ad igazat. Más szavakkal, a munkáltatónak komoly nehézséget és még ennél is komolyabb felkészültséget jelent annak bizonyítása, hogy ő megfelelően járt el. És legyünk őszinték: ehhez MINDENT, de TÉNYLEG MINDENT jól kell(ett) csinálnia!

 

Visszatérve a történetre: az egykori munkavállaló tehát feljelentette a munkáltatót, a Mindig Fuvarozunk Kft.-t.

A Kft. már csak akkor keresett meg minket, amikor első fokon a Bíróság irreális, 8 millió forintos utólagos túlóra pénz, plusz ennek járulékai, bírságai és kamatai (összesen 12 millió forint) megfizetésére kötelezte a munkáltatót, 3 évre visszamenőlegesen!

A munkáltató folyamatosan igyekezett nagyon odafigyelni, hogy lehetőleg pontosan számolja el a túlórákat, de mivel

 • ezeket a tachográfokból származó adatok alapján (plusz egyéb idők)
 • az Mt. és az 1988-as évi I. Tv.-nyel összhangban
 • nagyon pontosan kell elvégezni

ezért bizonytalanok voltak benne, hogy jól csinálták-e.

Ezért kértek fel engem, hogy első körben nézzem meg, helyesen számolták-e el a túlórákat.

 

A bíróság első fokon irreálisan magas bírság kiszabását rendelte el

Fontos információ az ügyhöz, hogy a bírónő, aki az üggyel kapcsolatos döntést hozta első fokon, figyelmen kívül hagyta a munkáltató által dokumentált munkaügyi listákat, mivel azok excell-táblák voltak, amiket maguk készítettek, és KIZÁRÓLAG a munkavállaló (feljelentő) által, egy kockás füzetbe írogatott munkaidő nyilvántartás alapján döntött! Ez önmagában nonszensz, és véleményem szerint a bírónő szakmai hozzáértését is megkérdőjelezi, valamint hűen visszaadja az ügyhöz való hozzáállását is. Nonszensz továbbá azért is, mert nyilvánvalóan az illető ex-munkavállaló azt írhatott be a füzetébe, amit csak akart, amit a munkáltató érthetően nem tudott ellenőrizni. Továbbá, ezek a bejegyzések ráadásul nem is egyeztek meg azzal, amit a tachográf mutatott – mégis, ez alapján döntött a bírónő.

 

A vizsgálat

De menjünk tovább, bár borzasztó dolog arra gondolni, mennyire szakmaiatlanul döntött a Bíróság első fokon, ráadásul figyelmen kívül hagyva a munkáltató bizonyítékait. Sajnos, ez azt is jelenti, hogy neked, munkáltatóként TÉNYLEG NAGYON-NAGYON FELKÉSZÜLTNEK ÉS GONDOSNAK KELL LENNED – és még akkor sincs könnyű dolgod!

A cég ezek után elküldte nekem 3 év letöltését (ddd fájlok), és minden olyan adatot, hogy

 • mikor volt fizetett szabadságon az egykori dolgozó,
 • mikor volt táppénzen,
 • volt-e másodállásban végzett munkaideje,
 • valamint, minden olyan adatot is, amikor NEM tachográfból származó munkaidők vagy egyéb idők keletkeztek.

 

Ezeket mind feltöltöttük a TachografGURU rendszerünkbe, elvégeztük a szükséges beállításokat, majd lekértük a listákat.

 

3 év munkaügyi listáját elemeztük, és mindegyikről készítettünk egy munkaidő összesítőt is, hogy pontosan lássuk, mennyi munkaideje volt a gépkocsivezetőnek, és mennyi túlórát kell neki elszámolni. A teljes munkaügyi lista megmutatása itt értelmetlen lenne, mivel az több tucat oldalt tenne ki, de az egyes évekre itt láthatod az összesítőt, amiben sárgával jelöltük az elszámolt túlórákat.
 

2014-es összesítő


 

2015-ös összesítő


 

2016-os összesítő

 

Az igazság az, hogy egyáltalán NEM volt olyan sok túlóra, mint ahogy az sejthető is volt, ez az összesítőkből is látszott. Legfeljebb a töredéke annak, mint amit az ex-dolgozó követelt.

Ráadásul, az általunk készített és később másodfokon bemutatott anyagok HITELES adatok, listák voltak, mivel ezek ténylegesen a tachográfból készültek + tevékenységigazoló lapok által felvitt szabadságok, táppénzek és egyéb munkák voltak – amiket aztán másodfokon a Bíróság is hitelesnek fogadott el. Számomra és a munkáltató számára is teljesen érthetetlen volt egyébként, hogy miként fogadhatta el a bírónő azt az irracionálisan magas számot, amit elfogadott, és amit megítélt a volt dolgozónak. Ezért szükségessé vált másodfokon megtámadni ezt a határozatot.

 

A másodfokú ítélet

Dr. Göndös Gábor ügyvéd

Mivel nyilvánvalóan teljesen jogtalan volt ez a magas túlóra és bírság – nem is beszélve azok járulékairól és annak kamatairól, így jött össze a 12 millió –, ezért megkerestük Dr. Göndös Gábor munkaügyi ügyvéd barátunkat, aki addig is nagyon sokat segített már nekünk, hogy segítsen képviselni másodfokon a Mindig Fuvarozunk Kft.-t.

Elküldtem neki az összes szükséges információt, anyagot, listákat, és átbeszéltük, mit lehet tenni.

Pár hónappal későbbre volt kitűzve a másodfokú tárgyalás.

A lényeg, hogy a másodfokú tárgyalás sem volt egyszerű, de végre itt érvényesült a megfelelő szakmai megalapozottság és felkészültség, amit azok a listák és dokumentációk jelentettek, amiket a TachografGURU programunkkal készítettünk.

Ezek a listák – és természetesen egy jó program és jó ügyvédi munka, amik bizonyították a munkavállaló általi helytelen adatokat – aztán azt eredményezték, hogy

 

a tizedére, 1,2 millióra csökkent a fizetendő túlóra + bírság + járulékok és ezek kamatai, ami bár még mindig egy magas szám, de mégis, jóval kezelhetőbb.

 

Noha az ügy még nem zárult le véglegesen, de az már most biztos, hogy a másodfokú bíróság visszadobta az ügyet első fokra, hogy ha akarják, tárgyalják újra. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ismételten az egykori munkavállalón a sor, hogy ha akarja, kezdje elölről az egész eljárást – de mindez több évet jelentene, és nem kevés pénzt, ami miatt egyáltalán nem biztos, hogy megérné újra kezdeni az egészet, és szinte teljesen valószínűtlen, hogy ez megtörténjen.

 

Tanulság

A tanulság kettős.

 1. Egyrészt, MUSZÁJ, hogy felkészült legyél! MUSZÁJ, hogy felhagyj az eddigi gyakorlattal, ami talán eddig működött és talán megúsztad bírság nélkül – de ideje váltani! NE kísértsd a sorsot! Erre szolgál az oktatás. Vedd igénybe!
 2. KELL egy megfelelő program, amivel mindezt gyorsan, könnyen, rengeteg időt és pénzt spórolva, és legfőképpen: pontosan és törvénykövető módon, jogszabályhűen meg tudod csinálni valamennyi gépkocsivezető nyilvántartását.

 

Ne hagyd figyelmen kívül ezt az intelmet!
És ne mondd, hogy én nem szóltam jó előre!

 

Kattints ide a megoldásért!

 


 

Megoldás fuvarozók munkaügyi elszámolási problémáira

Kattints a képre!

A megoldás 3 dologból tevődik össze:

 1. a helyzet tejes megértése,
 2. a vállalkozás felkészítése az új rendszerre,
 3. fizikai megvalósítás (komplett munkaügyi megoldás).

Ezzel kapcsolatban a Megoldás fuvarozóknak részben olvashatsz többet, illetve, itt találod a komplett megvalósítást.

 


 

Nincs még meg az AETR könyved és a másik három szakmai könyved?
Szerezd meg őket, kihasználva az együttes vásárlással járó 30%-os könyvcsomag kedvezményt!

Szükséged lesz a munkaügyi elszámolásokhoz a 100%-os törvényi megfelelés végett a TachografGuru egyedi munkaügyi programra is. Kattints ide és nézd meg, hogyan segíthet ez neked!

Üdvözlettel:

 

Kuzma Ferenc, AETR és munkaügyi szakértő